DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


Oktatási Központ és bérirodaház, Budapest, XII. Csörsz u. (No. 082)

❮ No. 80

lista

No. 87 ❯

1/12
Az épület erdeti képe
2/12
III. pinceszint alaprajz
3/12
II. pinceszint alaprajz
4/12
I. pinceszint alaprajz
5/12
Földszint alaprajza
6/12
I. emelet alaprajza
7/12
II. emelet alaprajza
8/12
Nagy Jenő utcai homlokzat
9/12
Csörsz utca homlokzat
10/12
Az új épületrész Nagy Jenő utcával párhuzamos metszete, nézet a csörsz utca felé
11/12
A meglévő és az új épületrész Csörsz utcával párhuzamos metszete
12/12
Az új épületrész Nagy Jenő utcával párhuzamos metszete, Nézet a Csörsz utca felől

A feladat a meglévő, 1964-ben Jantner Antal építész (ÁÉTV) által tervezett irodaépület (korábban Pest Megyei Pártbizottság) felújítása és átépítése többcélú létesítménnyé. A program 3 részből állt: alapítványi főiskola felnőtt oktatás számára mintegy 300 férőhellyel, alapítványi általános iskola mintegy 60 gyermek számára, és a maradék területeken bérbeadható irodaterületek.
A főiskola a szerkezetileg kritikus lebontandó nagyelőadóterem helyére került, úgy hogy alatta parkoló is épülhessen. A főiskolában 200 fős előadóterem, 2 db 100 férőhelyes terem, valamint szemináriumi helyiségek létesültek. A tanári szobák az irodaház 2. szintjén vannak. Az általános iskola a földszinten és az első emeleten helyezkedik el. A független belső mozgást a meglévő, az alagsortól a 2. emeletig felvezető lépcső biztosítja. Az alagsorból nyílóan egy kis tornatermet is sikerült begyömöszölni. A bérirodák az épület oktatási célra már nem használható felsőbb szintjein találhatók.
Az épület az országban lévő három függesztett szerkezetű épület egyike (statikus: Kónya József). A felújítás különös problémakörét jelentette a homlokzaton lévő feszített beton függesztőoszlopok tűz- és időjárás elleni védelme, valamint a homlokzat hőtechnikailag megfelelő megoldása: itt egységes alumíniumlemez borítást alkalmaztam, mely a függesztők burkolatánál síklemez, az ablakmezők között vízszintesen szerelt szinuszhullám lemez. A végfalon a lemezborítás kiosztása utal a teherhordószerkezet szerkesztésére. A földszinti kiharapás a jelenleg nem látható attraktív szerkezetiséget mutatja be. Az új épületszárny durva kőfelületű. További feladatot jelentett az épület megközelítése és a terepszintek viszonya: itt stégszerűen a terep főlé emelt járófelületeket alakítottam ki. A belső térben igyekeztem az egyébként jó szerkesztésű, feszes alaprajzba némi levegősséget csempészni, ezért az új szárny kis aulát keretez, mely közös légteret képez az irodaszárny alagsorával, földszintjével és első emeletével.

Építész tervező: Dobai János, szerkezet: Lendvai Miklósné, épületgépész: Garancsy András, villamos: Rajkai Ferenc, kiviteli terv 1999-2000.