DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


2. Magház (105 lakás, irodák, üzletek) Budapest, VIII. Mária utca 9. - Horánszky u. 11. (No. 87)

❮ No. 79

lista

No. 89 ❯

1/6
"nagyudvar" a Mária utcai szárny függőfolyosójáról nézve
2/6
a "nagyudvar" a középső épületszárny egyik lakásából nézve a Mária utca felé
3/6
Mária utcai homlokzat részlete, a paszázs kezdetével
4/6
a "nagyudvar" képe a Mária utca felöl
5/6
"kisudvar" délben, nézet a Horánszky utca felől
6/6
a "nagyudvar" látványa a középső épületszárny egy másik lakásából, nézet a Mária utca felé

Egy befektetői csoport úgy gondolta, hogy Magyarországon elérkezett az az idő amikor a lakáspiacon minőségi kínálatként, magas szolgáltatási színvonalú garzonokkal is meg lehet jelenni, főleg jó kereseti lehetőséggel rendelkező fiatalemberek számára. Ez volt a Magház program. A program, szemben az akkori lakóparkos tendenciákkal, a tágabb belvárosban kívánt építkezni. A program második épülete ez az épület. A belső Józsefváros (Palotanegyed) két utca között elterülő, keskeny, átmenő telkén az adottságok figyelembevételével 105 garzonlakást helyeztünk el. Az utcákat két szint magas passzázs köti össze, a földszintre a lakók (és a környezet) igényeit szolgáló kereskedelmi és vendéglátó létesítmények kerültek. Az első emeleten irodák létesültek. Az épület alá egy szinten, részben gépesített megoldással, parkoló került. A középső épületszárny, a telektömb hasonló helyzeteivel analóg módon, két szinttel magasabb, mint az épület egésze. A tető keresztben lejtős, az utcai oldalon a szomszéd épületek tetőformáihoz különféle síkmetszésekkel igazodik. A középső épületszárny részben vasbeton oszlopokon áll, a két udvar között nyitott rés a bevilágítási viszonyokat javítja, valamint a T alakú csatlakozásból eredő bezárt terület megvilágítását szolgálja. Az épület alapvetően vasbeton falszerkezetű, felülete vakolt (Dryvit). A lakásokhoz szokatlanul nagy, mély parapettes ablak tartozik. A függőfolyosók és a melléklépcsőházak üvegborításai változatos tükröződéseikkel az udvar fényviszonyait igyekszik javítani.

A Magház 2. nem épült meg, a telket eladták. Később 2003-ban itt valósult meg a "Passzázsház", épületünk, melynek terveihez felhasználtuk a Magház 2. épület tervezése során nyert tapasztalatainkat.

2000-2003. Kiviteli terv. Építész: Dobai János DLA. Munkatársak: Eke Zsolt, Kertész Bence. Tartószerkezet: Dr. Lendvai Miklósné, LMI Kft. Épületgépész: Garancsy András, Projekt Stúdió 5. Kft. Elektromos: Rajkai Ferenc, Hungaroproject Kft. Külső víz–csatorna: Bíró Péterné, TETA Bt. Talajmechanika: Nagy Ferenc, Cooperator Kft. Mélyalapozás: Nagy János, Vertikal 5 Kft. Környezetrendezés: Árvai Iván, I Bt. Útépítés: Nagy Katalin, N&n Bt. Tűzvédelm: Mészáros János, ÉBART Bt. Épületakusztika: Csott Róbert, Apszis Bt. Környezetvédelem: Bite Pálné dr, Weiner László VIBROCOMP Kft., Top Peidon Kft. Építtető: Magház M-H Ingatlanfejlesztő Kft. Iványi György, Horvát józsef. 12708,86 m2. 105 lakás(átlag: 44,85 m2 (29,78 – 101,34 m2) 9 üzlthelyiség (33,17 – 215,87 m2)129 db parkolóhely (teremgarázsban)