DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


CHINOIN Gyógyszergyár Injekciós Üzem, Budapest IV. Tél u.(No. 41)

❮ No. 23

lista

No. 44 ❯

1/8
perspektívikus kép
2/8
helyszínrajz
3/8
földszint alaprajza
4/8
I. emelet alaprajza
5/8
II. emelet alaprajza
6/8
III. emelet alaprajza
7/8
jellemző keresztmetsztek
8/8
hosszmetszet

A Chinoin Gyógyszergyár Injekciós Üzemének tervével a gyár Világbanki hitelt kívánt megpályázni. A javaslatunk az volt, hogy a különlegesen tiszta és érzékeny technológiát egy olyan kívülről rezisztens épületbe zárjuk, mely dacol az üzemet körülvevő különlegesen agresszív gyógyszergyári-vegyipari környezettel. Az épület egy egyszerű, téglával burkolt hasáb, melyben külön világként folyik a termelés: az injekciós oldatok összeállítása és ampullákba zárása és rendkívül gondols ellenőrzése, a készárú csomagolása, többszörösen zsilipelt "tisztaterekben". A sterilitást elkülöntett klímarendszerek, steril átöltözési szabályok is biztosítják.. A szintek elrendezése pontosan követi a technológiát, a különlegesen tiszta, tiszta, szürke zónák eltrő szintekre kerültek. A fő technológiai terület, a töltőgépek tere látogatófolyosóval övezve a legfelső szintre került. A speciáis légtechnika berendezései a technológiai szint fölötti szerkezeti térbe kerültek.

A tervezés során összegyűjtött tapasztalatokat felhasználtuk a székesfehérvári CD gyár terveinek kialakításában.

1984. IPARTERV. Építész tervező: Dobai János. Tartószerkezet: V Rozváczy judit. Épületgépészet: Wégner Mátyás. Elektromos: Szakál István. Megbízó: CHINOIN Gyógyszergyár Rt.5040 m2

> Egy terv 1983-ból (Chinoin Injekciós Üzem) Magyar Építőművészet, 1990/3-4. szám Pazár Béla cikke > Baustelle: Ungarn, neue Ungarische Architectur, 1999--2000. Akademie der Künste, Berlin (D), ETH, Zürich (Ch), Weissenhof, Stuttgart (D), TU Delft (Nl), Royal Academy of Fine Arts, Stockholm, (S). (a vándorkiállítás katalógusának vonatkozó lapjai).