DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


Csontváry Múzeum, Budapest, Városliget (No. 18)

❮ No. 1

lista

No. 19 ❯

1/11
főhomlokzat a Csontváry által leírt elemekkel (nyugati homlokzat), keleti homlokzat > tervlap
2/11
Csontváry Kosztka Tivadar: Kiállítási csarnok terv (csomagolópapír, szén, 540x11110 mm, 1918 körül)
3/11
helyszínrajz, Városliget > tervlap
4/11
alagsor alaprajza > tervlap
5/11
földszint (főszint) alaprajza > tervlap
6/11
emelet alaprajza > tervlap
7/11
keresztmetszetek > tervlap
8/11
hosszmetszetek > tervlap
9/11
déli- és északi homlokzatok > tervlap
10/11
axonometrikus metszet > tervlap
11/11
az eredeti műleírás másolata

A Mesteriskola (akkor Fiatal Építészek Köre) kétévenként induló kétéves ciklusára a már néhány éve diplomás építészek pályázhatnak. A felvétel az addigi szakmai munka és a felvételi terpályázaton való eredményes megfelelés eredménye. A mintegy 100 pályázó közül 18- 20 építész nyer felvételt. 1980-ban a felvételi pályázat témája: Csontváry Múzeum a Városligetben. Az adatgyűjtés során két Csontváry rajzra és egy levélrészletre bukkantam: A festő pontosan leírja, sőt le is rajzolja, hogy milyen épületben gondolja képei elhelyezését, leírja melyik képet milyen helyiségben, hogyan akarja kiállítani. Ez a példátlan dolog és az, hogy a múzeum alatt én (akkor) nem egy építészeti attrakciót gondoltam, mely a kiállítandó dolgok fölé magasodik, hanem egy hagyományos, szolid épületet amely méltóan alázatos a kiállítandó tárgyakkal, eredményezte a tervet. A fő nézetben a már említett Csontváry rajzokon szereplő elemek: a zenepavilon, a 40,5 mozsárágyú, belül a klasszikus térsor: centrális előcsarnok, üres, szinte steril, jól megvilágított kiállító termek. Csontváry leírása a termek méretéről szinte méterre illeszkedett a Műcsarnok méreteire. A tervben összefoglaltam azokat a kérdéseket is amelyek akkor érdekeltek: az egyszerre szimmetrikus és antimetrikus terek viszonyát, a nyilvános területek és a rejtett "kaverna szerű" belső kiszolgáló járatok kettősségét és a téri illúziókeltés hatásmechanizmusát. Az épület elhelyezése sem véletlenszerű: a lebontott "Iparcsarnok" (a Petőfi Csarnok) helyére telepítettem: ahol Csontváry még életében két nagy életmű kiállítást is rendeztek. A rajzok skiccpauszon, 0,3-as ceruzával készültek. A mellékletek az eredeti tervek szkennelt másolatai.

A Csontváry Múzeum ügyében 2016-ban új fejlemény történt: Országos ötletpályázatot bonyolítottak Csontváry Kosztka Tivadar alkotásait bemutató kiállítótér létrehozása címmel. Tervünk, mely jelentősen támaszkodik erre az 1980-as tervere, III. díjat nyert.

1980. Tervező: Dobai János.
> eredeti műszaki leírás // A terv szerepelt az "Építészeti tendenciák Magyarországon 1968-81" című kiállításon (1981-82 Óbudai Galéria, Budapest, kurátor: Szegő György és Gerle János) // A Mesteriskola soproni kiállításán: (Soproni színház 1981) // a "Mesteriskola" című kiállításon (1982, Budapest Kiállítóterem) // "Mesteriskola 1982" című kiállításon (Budapesti Történeti Múzeum).