DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


Családiház átalakítás (passzívház), Balatonszepezd, Tűzoltó u. 4. (No. 113)

❮ No. 111

lista

No. 114 ❯

1/14
Balatonszepezdi panoráma, kilátás az emeleti nappaliból
2/14
Építés alatt, keleti homlokzat 2017.04.22
3/14
A kiindulási állapot a "csúnyáska" épületegyüttes
4/104
Építés alatt, a nappali belső képe 2017.05.05.
5/14
helyszínrajz > tervlap
6/14
az alsó szint alaprajza > tervlap
7/14
a felső szint alaprajza > tervlap
8/14
1. metszet > tervlap
9/14
2. metszet > tervlap
10/14
3. metszet > tervlap
11/14
4. metszet > tervlap
12/14
az északi és keleti homlokzatok hőszigetelésének terve > tervlap
13/14
a tető hőszigetelésének terve > tervlap
14/14
a szellőzőrendszer terve > tervlap

A csúnyácska 70-es évek elején épült épület kettős értékkel bír: A településszerkezeti helyzet és a kétszintes tömeg. A szabálytalan alakú kis telken álló épület Balatonszepezd ófalu határán áll. Előtte a hegy lábára épült falu tradicionális épületei, a háta mögött az 50-es 70-es évek telekosztásán megvalósult épületek. Maga a telek síkra rendezett, a környezetéhez képest két oldalán bástyaszerű támfalakkal határolt. A teleknek lényegében a szélén áll a kétszintes épület, melynek emeleti szintjéről széles kilátás nyílik a Balatonra. Előtérben az ófalu (három templomtornyával). A kétszintes épületet egyszintes hozzáépítés és egy önállóan álló garázsépület egészítette ki.
A meglévő volumenek a telek beépítési paramétereit teljesen kimerítették, nagyobb épület építésére nincs lehetőség. A meglévő épület kedvező kilátást nyújtó elhelyezkedése nem felel meg az építési szabályoknak. A tervünk az volt, hogy ezeket a pótolhatatlan (és változtathatatlan) adottságokat, a szolid tervezési programot és az épülettől elvárt otthonosságot egyesítsük úgy, hogy az eredmény egy minden építészi allűrtől mentes, barátságos, időtálló épület jöjjön létre. Az épület magastetős előnytelen tömegét is igyekeztünk moderálni. Így teljesen nyilvánvaló, hogy az épület bontása helyett a felújítás és a teljes korszerűsítés feladatának megoldását választottuk. Az adott kontúrok és egyéb adottságok a tervezési programot is meghatározták.
A főépületet megtartottuk. A garázs tömegét átalakítva egy földszintes vendégházat alakítottunk ki. A két épület közötti kapcsolatot egy jelentős méretű emeleti terasz és az alatta kialakuló fedett-nyitott terület biztosítja. A főépület szintjei között belső lépcsős kapcsolatot létesítettünk. A lépcső előtt előre a földszinten lakókonyha, az emeleten nappali létesült. A lépcső "mögött" a földszinten és az emeleten egyaránt egy-egy kis hálószoba és fürdőszoba került kialakításra. A földszinti fürdő megosztásával háztartási helyiség létesítésére is lehetőség nyílt. A melléképületben vendégszoba, fürdőszoba és előtér létesült. A felújítás során az épület termikus burkát a passzívház normatívának (energiaigény:15kWh/év m2) megfelelően alakítottuk ki. Jó minőségű háromrétegű, külső árnyékoló zsalúziával ellátott nyílászárókat építettünk be, a hőszigetelő rétegeket is a követelményeknek megfelelően választottuk ki. Az épületben hővsszanyerős szellőzőrendszer és teljes épületautomatika és rendszer működik. Az igen alacsony energiaigényű épületben a fűtést és a meleg víz készítést elektromos áram biztosítja. A későbbiekben a tetőre napelemcellák kerülnek. A belsőkbe egyszerű, de igényes anyagok, szerelvények, épületasztalos megoldások kerültek.

2014-2017. (befejezéshez közel. Építész:: Dobai János DLA. Épületszerkezetek konzulens: Horváth Sándor. Tartószerkezet: Lendvai Katalin. Gépészet: Garancsy András. Elektromosság: Balla Krisztina. Építtető: DJ és Dr. DK Kivitelező: Kötél András, Pannon Ház 2000 Kft. Fotó:Dobai János DLA. 124,3 m2