DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


Akvapóniás Kutatóház, Kaposvár, Kaposvári Egyetem (No. 114)

❮ No. 113

lista

No. 115 ❯

1/15
Aquapóniás Kutatóház a Kaposvári Egyetemen (esti látvány
2/15
látványterv, a déli homlokzat részlete, személybejárat
3/15
látványterv, nézet délkelet felől
4/15
látványterv, nézet északnyugat felől
5/15
látványterv, madártávlati kép délnyugat felől
6/15
látványterv, madártávlati kép északnyugat felől
7/15
látványterv, belső kép, a kétszintes közlekedőtér a felső szintről nézve
8/15
látványterv, belső kép, a kétszintes közlekedőtér az alsó (oktatási) szintről nézve
9/15
látványterv, belső kép, az aquapóniás termelőterület
10/15
helyszínrajz > tervlap
11/15
az alsó szint alaprajza > tervlap
12/15
a felső szint alaprajza > tervlap
13/15
metszetek > tervlap
14/15
homlokzatok 1. > tervlap
15/15
homlokzatok 2. > tervlap

Az akvapónia egy élelmiszer termelési eljárás, amelyben a vízművelés (tengeri állatok, pl. halak vagy rákok tenyésztése) és hidroponika (növények termesztése talaj helyett tápfolyadék segítségével) módszerei egyszerre vannak jelen egy szimbiotikus közegben. (Wikipedia) A Kaposvári Egyetem területén létesítendő Aquapóniás kutatóház kettős célt szolgál: Félüzemi nagyságrendű aquapóniás termelőhely megvalósítását és az ehhez csatlakozó kutató-oktatóhely befogadását. Az épület az egyetem területén a hasonló félüzemi létesítmények között helyezkedik el.
A helyszín enyhén lejtős, ligetes terület. Az programot a lejtést is kihasználva kétszintes, 30,0/30,0 m kontúrú épületbe szerveztük. A felső szint háromnegyedét az aquapóniás technológiát befoglaló VENLO típusú üvegház foglalja el, a maradék egynegyed pedig a laboratóriumokat és a szervezet adminisztrációs területeit foglalja magába. Az alsó szintre az oktatás többcélúan hasznosítható helyiségei (a hozzájuk tartozó kiszolgáló területekkel), és (félig már a talajba süllyesztve, a technológiai háttér és gépészeti területek kerültek. A két szint között egy az alsó szinttel egy légteret alkotó, a felsőtől elkülönülő kétszintes közlekedőtér tart kapcsolatot. Így az épületbe belépő látogatók az aquapóniás területet is megtekinthetik anélkül, hogy a fertőzés érzékeny területre belépnének. Az épület szerkezeti megoldása is követi a szerkesztés kettősségét. Az alsó szint téglaburkolatos vasbeton szerkezet, a felső szint nagyrészt a típusüvegház elemeiből megépített. A laborsáv a földszint karakterét hordozza. Az épület teljes egészében közel nulla energia felhasználás szempontjait figyelembevételével tervezett. A rendszerek (az aquapóniás technológia és az épületenergetika) teljes egészében automatizáltak.

2015. Tanulmányterv. Tervezők: Dobai János DLA. Látványterv: Lamm Péter