DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


Budapesti Corvinus Egyetem tervpályázata Kollégium és Professzori vendéglakások tervezésére. Budapest IX. Czuczor u. 3. (No. 116)

❮ No. 115

lista ❯

1/18
Látványterv, madártávlati kép észak felöl a tetőteraszokkal
2/18
Látványterv, Czuczor utcai homlokzat, nézet a soroksári út (nyugat) felől
3/18
Látványterv, az udvar nézete a süllyesztett udvar felé. balra az előcsarnok és az előadóterem kapcsolódik
4/18
Látványterv, az udvar nézete a süllyesztett udvar feletti padról
5/18
Látványterv, nézet az előadóteremből az udvar felé
6/18
Látványterv. Az I. emeleti számítógépes helyiség nézete a lépcsőház és az udvar felé
7/18
Látványterv. Az udvar nézete a tanuló helyiség előtti függőfolyosóról, jobbra szemben a társalgó "pavilonja".
Szemben az összekötő híd, mögötte a Czuczor utca 5. sz. alatti épület udvara, balra az udvarra néző szobák homlokzata
8/18
Látványterv. Az udavr nézete a keleti oldali hídról. Balra a társalgó teakonyha "pavilonja", szemben a tanulóhelyiségek
9/18
Látványterv. Nézet az 1. emeleti számítógépes helyiségből az udvar felé
10/18
Látványterv. A 2. emeleti társalgó belső képe, nézet a bal oldali híd felé, a 3. emelet galériájára vezető lépcsővel és a teakonyhákkal
11/18
Látványterv. A társalgó légtere a 3. emelet galériájáról
12/18
Látványterv. 9. emelet. Nézet a közösségi helyiségek feletti kis tetőteraszról a főépület felé.
Előtérben a professzori vendéglakásokhoz vezető nyitott folyosó, szemben a lépcsőház, a következő emeleten a nagy tetőterasz
13/18
Helyszínrajz, beépítési koncepció > tervlap
14/18
Alaprajzok 1. > tervlap
15/18
Alaprajzok 2. > tervlap
16/18
Utcai homlokzat és metszetek > tervlap
17/18
Udvari homlokzat és metszetek > tervlap
18/18
Látványtervek > tervlap

A Budapesti Corvinus Egyetem kollégiuménak tervezése során a kis Czuczor utcai telkem jelentős nagyságú programot kellett elhelyezni. A főbb elemek: 252 férőhely, a hozzájuk tartozó közösségi és kiszolgáló területekkel 126 szobaegységben, professzori vendéglakások, előadóterem, sportolásra szánt területek, adminisztráció és üzemeltetés és egy jelentős 56 gépkocsi elhelyezésére szolgáló mélygarázs. A magas tűzfalakkal részben határolt terület, a jelentősen eltérő magasságú szomszéd épületek, csak tovább nehezítették a helyzetet. A kiindulás a megfelelő beépítési koncepció kialakítása volt. Három szempont volt, melyeket teljesíteni akartunk: zártsorú beépítés, a tűzfalak takarása és a környező udvarok légterének folyamatosságának megtartása. A homlokzatmagasság választásakor a magasabb szomszédos, a tömb egészére jellemző magasságú épülethez igazodtunk. Így, épületünk egy utcával párhuzamos, a lehető legkeskenyebb épületszárnyból és a tűzfalakat takaró hasonló magasságú két „pavilonból” áll. Az épületrészek között szabadterű, de csapadéktól védett „hidak” teremtenek kapcsolatot. A földszinti alaprajz kialakítása során, a pavilonok magas pillérekre állításával tágas területet kaptunk, ezzel elkerültük a „kútszerű” képlet kialakulását. A szobaegységek középfolyosóra kapcsolva sorakoznak, az utcai oldalon két szobaegységhez tartozik egy fürdőszoba, az udvari oldalon mindegyik szobaegység önálló. Az utcai oldali szobák kötött elrendezésűek és keskenyek (a homlokzati szélesség minél nagyobb számú szobával való kitöltése érdekében), az udvari oldalon a szobaegységek szabadon bútorozhatók. Mindez kedvező skálát nyújt, mint a kollégiumi, mind a nyári piaci használathoz. A pavilonokba kerültek a szükséges közösségi és kiszolgáló helyiségek. A dupla légterű társalgót és a teakonyhákat egymás mellé rendeztük, lehetőséget biztosítva közösségi sütés-főzésre is. A galéria belső lépcsővel kapcsolódik. A közvetlenebbül kapcsolódó pavilonba került a tanuló helyiség. Ez az elrendezés lehetővé teszi, hogy az épület egy közlekedő blokkal körüljárható, mely számos kényelmi és biztonsági előnyt nyújt. A legfelső szintre kerültek a kellemes tetőterasszal kiegészített professzori vendéglakások. Az együttes tetején, a magasság adta szép kilátás élvezésére pihenőteraszokat létesítettünk. A földszintre további közösségi területek kerültek: előcsarnok, előadóterem, sporttér. Ezeket úgy oldottuk meg, hogy együttműködhessenek. A három pinceszinten találhatók a teremgarázsok, melyeket félszinteltolásos rendszerben oldottunk meg. Az épület homlokzatai egyfajta mobil szobrot képeznek. A nagyszámú szobaegység mélyen üvegezett nyílásai előtt mozgatható zsalutáblák vannak. Az utca oldalon kihajthatók, az udvari oldalon eltolhatók. Az egész együttes kialakítása során a dús tervezési programot úgy elrendezni, hogy az eredmény egy gazdag térbeliségű, sok közösségi kapcsolódási pontot nyújtó együttes legyen.

2017. Országos tervpályázatt III. díj. Tervező: Dobai János DLA. Munkatárs: Lamm Péter. Szakági tervezők:Garancsy András, Rajkai Ferenc, Dr. Takács Lajos Gábor.

>Műszaki leírás > Pályázati eredmény a www.mek.hu honlapon