DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


Családiház átalakítás (passzívház), Balatonszepezd, Tűzoltó u. 4. (No. 118)

❮ No. 116

lista

No. 119 ❯

1/24
Balatonszepezdi panoráma, kilátás az emeleti nappaliból
2/24
az épületegyüttes
3/24
a kiindulási állapot a "csúnyáska" épületegyüttes
4/24
az együttes nézete a telek kapujától
5/24
keleti homlokzat, a főtömeg, jobbra a teraszok, mögéjük csatlakozik a vendégház
6/24
a vendégház és az emeleti teraszra vezető lépcső
7/24
eneleti nappali
8/24
az emeleti nappali a hálószoba ajtaja felől
9/24
az emeleti nappali a teraszról nézve
10/24
földszint, lakókonyha
11/24
lakókonyha, konyhabútor
12/24
hálószoba (felszerelés alatt)
13/24
kilátás az emeleti fürdőszoba ablakából
14/24
emeleti fürdőszoba
15/24
helyszínrajz > tervlap
16/24
az alsó szint alaprajza > tervlap
17/24
a felső szint alaprajza > tervlap
18/24
1. metszet > tervlap
19/24
2. metszet > tervlap
20/24
3. metszet > tervlap
21/24
4. metszet > tervlap
22/24
az északi és keleti homlokzatok hőszigetelésének terve > tervlap
23/24
a tető hőszigetelésének terve > tervlap
24/24
a szellőzőrendszer terve > tervlap

A csúnyácska 70-es évek elején épült épület kettős értékkel bír: A településszerkezeti helyzet és a kétszintes tömeg. A szabálytalan alakú kis telken álló épület Balatonszepezd ófalu határán áll. Előtte a hegy lábára épült falu tradicionális épületei, a háta mögött az 50-es 70-es évek telekosztásán megvalósult épületek. Maga a telek síkra rendezett, a környezetéhez képest két oldalán bástyaszerű támfalakkal határolt. A teleknek lényegében a szélén áll a kétszintes épület, melynek emeleti szintjéről széles kilátás nyílik a Balatonra. Előtérben az ófalu (három templomtornyával). A kétszintes épületet egyszintes hozzáépítés és egy önállóan álló garázsépület egészítette ki.
A meglévő volumenek a telek beépítési paramétereit teljesen kimerítették, nagyobb épület építésére nincs lehetőség. A meglévő épület kedvező kilátást nyújtó elhelyezkedése nem felel meg az építési szabályoknak. A tervünk az volt, hogy ezeket a pótolhatatlan (és változtathatatlan) adottságokat és az épülettől elvárt otthonosságot egyesítsük úgy, hogy az eredmény egy minden építészi allűrtől mentes, barátságos, időtálló épület jlegyen. A házt magastetős előnytelen tömegét is igyekeztünk moderálni. Így teljesen nyilvánvaló, hogy az épület bontása helyett a felújítás és a teljes korszerűsítés feladatának megoldását választottuk. Az adott kontúrok és egyéb adottságok a szolid tervezési programot is meghatározták.
A főépületet volumenét megtartottuk. A garázs tömegét átalakítva egy földszintes vendégházat alakítottunk ki. A két épület közötti kapcsolatot egy jelentős méretű emeleti terasz és az alatta kialakuló fedett-nyitott terület biztosítja. A főépület szintjei között belső lépcsős kapcsolatot létesítettünk. A lépcső előtt előre a földszinten lakókonyha, az emeleten nappali létesült. A lépcső "mögött" a földszinten és az emeleten egyaránt egy-egy kis hálószoba és fürdőszoba került kialakításra. A földszinti fürdő megosztásával háztartási helyiség létesítésére is lehetőség nyílt. A melléképületben vendégszoba, fürdőszoba és előtér létesült. A felújítás során az épület termikus burkát a passzívház normatívának (energiaigény:15kWh/év m2) megfelelően alakítottuk ki. Jó minőségű háromrétegű, külső árnyékoló zsalúziával ellátott nyílászárókat építettünk be, a hőszigetelő rétegeket is a követelményeknek megfelelően választottuk ki. Az épületben hővsszanyerős szellőzőrendszer és teljes épületautomatika és rendszer működik. Az igen alacsony energiaigényű épületben a fűtést és a meleg víz készítést elektromos áram biztosítja. A későbbiekben a tetőre napelemcellák kerülnek. A belsőkbe egyszerű, de igényes anyagok, szerelvények, épületasztalos megoldások kerültek.

2014-2019. Építész:: Dobai János DLA, épületszerkezetek konzulens: Horváth Sándor, tartószerkezet: Lendvai Katalin, gépészet: Garancsy András, elektromosság: Balla Krisztina. Építtető: DJ és Dr. DK Kivitelező: Kötél András, Pannon Ház 2000 Kft. 124,3 m2. Fotó:Dobai János DLA.

Krlovetz Ádám (mentor: Fábián Gábor DLA): >A szabadság építészete. Magyar építészek önarcképe saját nyaralóik tükrében. Építészet és identitás, Kutatás alapú építészet, a BME Építőművészeti Doktori Iskola belső napilapja-2023. december 7.