DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


Műteremház, Budapest XIII. Reitter ferenc u. 131. Országos tervpályázat (No. 96)

❮ No. 95

lista

No. 97 ❯

1/19
az új Műteremház és a környezete, madártávlati kép délnyugat felől, (Reitter ferenc u. Keszkenő u. sarok)
2/19
nézet észknyugat felől a Reitter Ferenc utcából
3/19
nézet délkelet felől, a Keszkenő utcából
4/19
a bejárathoz közeledve
5/19
bejárati híd a Keszkenő utca irányából, lelátás a süllyesztett udvarokba
6/19
a közösségi tér pincei elosztótere, szemben a földszintre vezető lépcső és a kiállítótér
7/19
a pinceszinti kiállítótér a földszinti homlokzat üvegezése felülvilágítóként működik
8/19
nézet a süllyesztett udvarból felfelé a bejárati hídra és a zárt lépcsőházra
9/19
helyszínrajz> tervlap
10/19
pinceszint, a közösségi területekkel és a süllyesztett udvarokkal> tervlap
11/19
földszint, előtér és elosztóhidak> tervlap
12/19
műteremszint> tervlap
13/19
műteremszint, nagybelmagasságú műtermekkel> tervlap
14/19
keresztmetszetek 1.> tervlap
15/19
keresztmetszetek 2.> tervlap
16/19
északi homlokzat> tervlap
17/19
keleti homlokzat> tervlap
18/19
déli, Keszkenő utcai homlokzat> tervlap
19/19
nyugati Reitter Ferenc utcai homlokzat> tervlap

A környezetben jellegzetes, 60-as évekbeli lakóépületek találhatók. Épületünkkel nem szándékoztunk a meglévő környezeti elemekkel konkurálni. Tömegformálással, homlokzatképzéssel a meglévő környezet karakteréhez is, igyekeztünk igazodni. Igyekeztünk a lehető legegyszerűbben megoldani a feladatot. A 24 szinte azonos méretű műterem négy szintben egy nyitott folyosóra, észak felé nézően sorolódik. A változatos kapcsolatokkal rendelkező tágas, részben két szint belmagasságú, közösségi tér a földszintről felülvilágított pinceszintre került. Itt egy süllyesztett átriummal sikerült megfelelően intim zöldterületet is biztosítani a szabad térbe is kibővülő közösségi rendezvények számára. A földszint közösségi része szinte hídszerű elosztótér, lelátást biztosít a pinceszinten lévő helyiségekhez. Az anyaghasználat is az épület egészéhez hasonlóan egyszerű: látszóbeton és üveg. A műtermek kiszolgálóblokkja rétegelt lemezzel burkolt, bútorszerűen kiképzett helyiségecske.k

2005. Tervező: Dobai János DLA. Munkatárs: Szabó P. Nándor