DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


Művészeti Campus a Pécsi Tudományegyetemen, Pécs, Damjanics u. 30. Országos tervpályázat (No. 97)

❮ No. 96

lista

No. 100 ❯

1/19
az együtes képe a városközpont felöl érkezve (Damjanich utca sarok, kelet felől
2/19
főbejárat, az üvegfal mögött az új aulatér
3/19
a kétszintes aulatér, kétoldalról kapcsolódó előadótermekkel, háttérben a kert
4/19
az új épületszárny alsó szintje, a kommunikációs tér kapcsolatai
5/19
kommunikációs tér emeleti szintje, nézet a zenei részleg felé, kilátás a kertbe (É)
6/19
az új és a meglévői épületrészeket összekötő hídszerű épületrész, benne két szinten, a kisebb előadótermek
7/19
az új és a meglévő épületek közötti terület, beleépülve az előadótermek, szemben a híd
8/19
az új épület északkelet felöl: zenei rész, kommunikációs tér, képzőművészeti rész
9/19
helyszínrajz > tervlap
10/19
2. pinceszint alaprajza > tervlap
11/19
1. pinceszint (alagsor) alaprajza, mely a megérkezés szintje, kijárat az udvar felé > tervlap
12/19
a földszint, aula galériaszint alaprajza > tervlap
13/19
az első emelet alaprajza, a két épületrészt összkapcsoló előadóterem-híddal > tervlap
14/19
a második emelet alaprajza, a két épületrészt összekötő előadóterem-híddal > tervlap
15/19
a harmadik emelet (és a meglévő épület üres tetőterének) alaprajza > tervlap
16/19
keresztmetszet benne az aulatér, hosszmetszet a két épület közötti előadótermekkel > tervlap
17/19
az átépített meglévő épületrész hosszmetszetei > tervlap
18/19
déli és nyugati homlokzatok > tervlap
19/19
északi és keleti homlokzatok > tervlap

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Campusa újonnan alakított oktatási létesítmény, jelenleg egy árvaháznak épült épületben működik. A pályázat célja, hogy a zenei és képzőművészeti képzés számára egy új épületegyüttes létesüljön (a meglévő kiegészítése során), mely Pécs új kulturális műhelye-központja lesz. A meglévő épület egy tágas, lejtős parkban helyezkedik el. Célunk az volt, hogy a rendkívül összetett programot a lehető legegyszerűbb és funkcionálisan jól tagolt épületbe rendezzük.
Így alakult ki ez a tömör épület, mely a park területét a lehető legkisebb mértékben veszi igénybe. Az új oktatási szárny két eltérő karakterű részre tagolódik: a bal oldali a képzőművészeti oktatás helye flexibilisen átrendezhető nagy, északra néző műtermekket és tantermekket, a jobb oldali a zenei oktatás területe akusztikusan igényesen megvalósított különféle méretű tantermekket és próbahelyiségekket tartalmaz. A két épületrész között alakítottuk ki a többszintes légterű "kommunikációs teret". A meglévő épületet "szolgáltató központot" alakítottuk. Itt vannak a könyv és zenetár, a Kar vezetésének és adminisztrációjának helyiségei, a magasföldszinten elhelyeztünk egy "művészellátót" üzletet is. A két épület között, mindkettőbe belehasítva, új főbejáratot képezve létesül az új aulatér. Az itt lévő galéria hídszerűen kifut a kertbe. Az aula felett hídszerű kialakításban két szinten sorakoznak a két ágazat által közösen használt kisebb előadótermek. Erre a gerincre csatlakoznak majd a később megépítendő, költséges kiegészítő funkciók: a 400 fős hangversenyterem, a 150 fős előadóterem, valamint a TV stúdió. Az új épületet és a csatlakozó aula hidat kifejezetten visszafogott anyaghasználattal javasoltuk megvalósítani: látszóbetont, hófehér vakolt felületeket, üvegfelületeket alkalmaztunk. A később épülő kiegészítő funkciók dobozai is egyszerűek, de különféle, a funkciójukra jellemző színes anyagokkal (fával, réz- és horganylemezzel) burkoltak. A meglévő épület sárga színe is hófehérre változik: a színválasztással a nyitottságot, a befogadást szerettük volna jelezni. A parkszerű telek durva teraszozását megszüntettük, a burkolt felületeket, parkolókat kis helyre koncentráltuk. Pályázatunkat a gondolatmenetünkkel szinkronban lévő visszafogott grafikával készítettük el.

2005. Tervező: Dobai János DLA. Munkatárs: Vizdák Janka