DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


Weöres Sándor Színház, Szombathely, Március 15. tér. Országos tervpályázat. Megvétel (No. 107)

❮ No. 106

lista

No. 108 ❯

1/23
az új színházépület a lebontott létesítmények helyén
2/23
a Március 15. tér az új színházzal (déli oldal)
3/23
a színház bejárata (északnyugati oldali)
4/23
délkeleti nézet, a Rendezvényterem előtti süllyesztett térrel
5/23
északkeleti nézet (a művészbejáró oldala)
6/23
nézet a süllyesztett térrész feletti híd indulásától
7/23
a nézőtér belső képe, a színpad felé nézve
8/23
a nézőtér belső képe a pódium felől
9/23
a stúdiószinház belső képe, háttérben a város látképe
10/23
koncepció> tervlap
11/23
helyszínrajz> tervlap
12/23
2. pinceszint, a rendezvényterem padlószintje> tervlap
13/23
1. pinceszint, a rendezvényterem galériája> tervlap
14/23
földszint, a színház bejárata> tervlap
15/23
1. emelet, a pódiumszint> tervlap
16/23
2. emelet, a nézőtéri szint> tervlap
17/23
3. emelet, karzatszint> tervlap
18/23
4. emelet, stúdiószinház, 5. emelet stúdiószínház galéria> tervlap
19/23
6. emelet, városi TV stúdió, 7. emelet, légtér, szervzíz> tervlap
20/23
metszetek 1.> tervlap
21/23
metszetek 2.> tervlap
22/23
déli, nyugati homlokzat> tervlap
23/23
északi, keleti homlokzat> tervlap

A Szombathelyre tervezett új színház régi adósság törlesztése. A háborúban elpusztult kőszínház helyett a 60-as években a több célra alkalmas „Művelődési és Sportházat” építették meg az újonnan kialakított Március 15.-tér fontos elemeként. A téren épült fel a Megyei Rendelőintézet is. A korabeli kompozíció szerves egységet alkotott. A tervpályázat célja ezen a helyen állandó társulat számára új színház létesítése, mely fontos kulturális központként szolgál majd. A feladat kiegészült a Városi Televízió új stúdióival és a Rendezvényterem (MSH) működésének, kiszolgálásának komplexé tételével. A kiírás nyitva hagyta a meglévő épületek sorsát. Hosszas vívódás után, bár az együttes építészeti értékeit önmagában elfogadtuk, mégis "tabula rasa"-t javasoltunk.
Az új négyzetes épület földszint feletti területére került a színház jellegzetes kereszt alaprajzú tércsoportja, úgy hogy a földszinten lévő elosztóterek az Március 15. tér felöl kapcsolódjanak. A TV stúdiókat és a stúdiószínpad tereit, valamint a próbatermeket és a színházi kiszolgáló területeket a több szintben a magas zsinórpadlás köré kanyarítottuk. A végeredmény egy nagy négyzet alaprajzú hasáb lett. A két szintnyi Rendezvénytermet és a hozzá kapcsolódó konferencia övezetet a terepszint alá telepítettük, úgy hogy az a padlószintjéhez csatlakozó süllyesztett térség felöl nyíljék. A bejárat felé (a városközpont felöl) egy széles zöld rámpa vezet, mely felett az épület közelében egy híd helyezkedik el, mellyel egy átrium-szerű helyzet áll elő. A díszburkolatos tér alatt nagyszámú gépkocsi elhelyezésére alkalmas parkolót létesítettünk. A közeli Pelikán park és a Március 15. tér tervünk kompozíciójának köszönhetően egy tágas, különféle felületekkel burkolt városi parkká alakult. Az épület külső képét teljes üvegezésű klímahomlokzat adja. A belsőben kortárs anyagok és belsőépítészeti megoldások a jellemzőek.

2008. Tervezők: Dobai János DLA, Tardos Tibor, Vizdák Janka. A távlati képeket Lamm Péter készítette.