DOBAI ÉPÍTÉSZIRODA KFT


NAGYVÁSÁRTELEP és Környezetének rendezése, Budapest, IX. Csepeli rkpt. (No. 120)

❮ No. 119

lista

1/16
A Csarnoképület és a Diákszállás látványa a csarnok előtti térről nézve
2/16
A Csarnoképület előtere, a bejárat közelében
3/16
A Csarnoképület belső tere, nézet a Hídról az Agora irányába
4/16
A Csarnoképület belső tere, nézet a Hídról, oldalt a futókör és a Sportterem tömege, szemben távolabb a Terasz
5/16
A Csarnoképület belső tere, nézet a "híd" alól, a Sprttér mellől, az Agora irányába
6/16
A Csarnoképület belső tere, nézet a Rendezvénytér mellől, az Kisagora irányába
7/16
A felújított Irodaépület, távolabb a Csarnoképület és a Diákszállás
8/16
Az Irodaépület előcsrnoka
9/16
A Diákszállás képe délkelet felől
10/16
Diákszállás közösségi terek: kávéház az előtérben (belátás a sporttérbe) és az előcsrnok
11/16
1. tervlap > tervlap
12/26
2. tervlap > tervlap
13/16
3. tervlap > tervlap
14/16
4. tervlap > tervlap
15/16
5. tervlap > tervlap
16/16
6. tervlap > tervlap

A Nagvásrtelep épületegyüttese a két háború közötti építészet kimagasló, európai rangú alkotása Münich Aladár ás Obrist Vilmos terve. A hatalmas belső terű csarnok a rendszerváltásig szolgálta az eredeti funkcióját, majd kiürítették és egyre rosszabb állapotba került. A pályázat kiírói új közösségi funkciók betelepítésével kívánják életre kelteni. A tervpályázat ennek a megvalósításhoz kereset a megoldásokat. Pályázatunk szem előtt tartva az épület lenyűgöző belső terének megőrzését az elvárt funkciókat (több célú előadóterem és sportcsarnok) a pince feletti födém kivágásában a pinceszintre helyezte. Így a nehezen használható, a telje alapterületnek megfelelő pince területe csökken, bevilágítást és szerves kapcsolatot kap a földszinttel. A földszint így három részre tagolódik. A középeső terület agóraként tömeges rendezvényeket szolgál. A teret a pincébe helyezett funkciók megközelítését szolgáló lépcsők a galériaszintre való tovább futtatásával létrejövő hidak tagolják tovább, biztosítva a helyenként kibővített galériák használatát. A galéria szintjére futópálya is került. Az analógia a Nagyvásárcsrnok galériás területeinek használata volt. A szép előtető tetejének egy darabján külső teraszt alakítottunk ki. A földszinten a bejárat közelébe további vendéglátóhelyek kerültek. Az együttes szerves része a hajdani irodaépület, mely mostani szinte szerkezetig lepusztított állapotából újjáépülve közösségi iroda-szolgáltató funkciót kap, korszerű, komfortos flexibilis terekkel. Az együttes új eleme a diákszállás, melyben 90 szobájában 150 diák nyer elhelyezést háromféle szobaegységben. Jelentős kiegészítő a sportfunkció, mely részben a pincében egy több részre osztható nagy teremben, részben a tetőszinten kialakított szabadtéri játéktéren valósul meg.
> A pályázat műleírása
2021. Országos tervpályázat, Tervező: Dobai János DLA. Látvány: Lamm Péter, Közreműködők: Mészáros Dávid, Lendvai Katalin, Garancsy András, Hegedűs Attila, Rajkai Ferenc, Gombik Boglárka